Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Πρακτικές συμβουλές για να κόψετε το τσιγάρο


Το να κόψει κανείς το κάπνισμα δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είναι αδύνατο. Πολλοί άνθρωποι έχουν καταφέρει να το κόψουν. Εγώ για παράδειγμα, το έχω κόψει το τελευταίο μήνα τουλάχιστον δέκα φορές. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν να απαλλαγείτε οριστικά από την κακή αυτή συνήθεια: 

Πίνετε νερό: (oι ειδικοί συνιστούν να πίνετε 8- 10 ποτήρια την ημέρα), άφθονους χυμούς φρούτων και πράσινο τσάι. Το σώμα σας χρειάζεται υγρά  για να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα. Με τόσα υγρά βέβαια, μετά και να θέλετε να καπνίσετε δεν θα προλαβαίνετε αφού θα τρέχετε κάθε τρεις και λίγο στην τουαλέτα.
Κάντε μία βόλτα:  ο χρόνος που περνάτε σε ανοιχτό περιβάλλον σας αναζωογονεί. Νιώστε τον αέρα στα μαλλιά σας, κοιτάξτε ψηλά και χαμογελάστε, προσέξτε όμως γιατί μπορεί αντί να κόψετε το τσιγάρο, να σας κόψει κάποιο αυτοκίνητο.
Απασχολείστε το μυαλό και τα χέρια σας: το παραδοσιακό κομπολόι ή μια μπάλα αντι-στρες είναι μια καλή λύση. Μια προχωρημένη ιδέα είναι να ξεκινήσετε δραστηριότητες όπως το κέντημα  και  το πλέξιμο.  Με τα νεύρα που θα έχετε από την έλλειψη του τσιγάρου θα γίνετε έτσι κι αλλιώς μαλλιά κουβάρια με τους γύρω σας και λίγο πλέξιμο μπορεί να σας ηρεμήσει.
 Aναζητήστε τεχνικές χαλάρωσης: Aφουγκράζεστε το σώμα σας, δώστε χρόνο στον εαυτό σας, επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας, μιλάτε αργά και περπατάτε ακόμη πιο αργά. Aν δεν καταφέρετε να κόψετε το κάπνισμα σίγουρα θα είστε ο πρωταγωνιστής στην επόμενη ταινία του Aγγελοπούλου.
Πετάξτε όλα τα τσιγάρα που έχετε, τους αναπτήρες, τα τασάκια και γενικά ό,τι έχει να κάνει με κάπνισμα. Δεν είναι ανάγκη αυτό να γίνει στο γήπεδο, γιατί υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αντί να διακόψετε το κάπνισμα να σας φέρνουν τσιγάρα στο κρατητήριο.
Πηγαίνετε σε μέρη όπου απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα όπως ο κινηματογράφος, το θέατρο, οι βιβλιοθήκες κ.τ.λ. Αποφύγετε τα νοσοκομεία γιατί με αυτά που θα δείτε εκεί μέσα θα καταλήξετε στο συμπέρασμα «να έχω την υγεία μου να καπνίζω».  
Κόψτε το τσιγάρο με το μαχαίρι. Στην πράξη δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, μια και το τσιγάρο δεν είναι μπακλαβάς με αμύγδαλα και φυστίκια Αιγίνης. Στην ανάγκη ζητήστε τη συμβουλή  από τον αρμόδιο υπουργό που έκοψε σε μια νύχτα με το μαχαίρι  μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, παροχές, και δαπάνες.
Εάν φοβάστε πως όταν κόψετε το κάπνισμα θα πάρετε βάρος, αρχίστε την γυμναστική και προσέξτε τη δίαιτα σας. Θα  τρώτε, που θα τρώτε τα λυσακά σας για τσιγάρο, δεν είναι ανάγκη να τρώτε και τον άμπακο.
Αν η επιθυμία σας για κάπνισμα είναι πολύ έντονη, μπορείτε να αγοράσετε καραμέλες ή τσίχλες. Αν κάποιος σας πει να βγάλετε την τσίχλα από το στόμα, γιατί φαίνεστε γελοίος, πείτε του ότι έχετε βγάλει τη μπέμπελη για μια τζούρα και το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να βγάλει το σκασμό.
Ξαναδοκιμάστε αν αποτύχετε. Ακόμα κι αν αποτύχετε μπορείτε να περιμένετε μια εβδομάδα και ξαναδοκιμάστε με το δικό σας τρόπο. Έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα ο καθένας κάνει ότι του καπνίσει………

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου