Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Τα παραλειπόμενα (highlights) του πριγκιπικού γάμου



H  νύφη έγραψε  με μολύβι στις σόλες των παπουτσιών της τα ονόματα  των φιλενάδων της που δεν έχουν παντρευτεί ακόμα. Το πρώτο όνομα που θα σβήστει είναι της κοπέλας που θα παντρευτεί πρώτα. Επειδή όμως οι φίλες της ήταν  πολλές, για να βολευτούν όλες αναγκάστηκε να φορέσει γοβάκι νούμερο 46. Γύρισε ολόκληρο το Λονδίνο χωρίς όμως να καταφέρει να βρει γοβάκι σε αυτό το νούμερο. Τη λύση έδωσε φίλος του ζευγαριού που είναι στο πάνελ τηλεοπτικής μεσημεριανής εκπομπής της χώρας μας, ο οποίος δάνεισε τις ψηλοτάκουνες γόβες του, με τη δέσμευση να του επιστραφούν το επόμενο Σαββατοκύριακο που πρέπει να πάει σε μια βάφτιση στις Κουκουβάουνες.

Η νύφη δεν δίστασε να πατήσει το πόδι του γαμπρού, γεγονός που προκάλεσε ενθουσιασμό στους καλεσμένους. Στο άκουσμα της περίφημης φράσης «η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» η νύφη έδειξε ότι δεν πρόκειται να φοβηθεί τον  πρίγκιπα ούτε και να της πάρει τον αέρα κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου. O γαμπρός βαριά προσβεβλημένος ως άλλος «Αντωνάκης» ήταν έτοιμος να παρατήσει την «Ελενίτσα» του και να πάρει το καπελάκι του και να φύγει. Ευτυχώς ηρέμησε  μετά την παρέμβαση των  αγαπημένων του φίλων που του υπενθύμισαν ότι και τους Έλληνες τους έχουν πατήσει στο λαιμό, αλλά αυτοί φέρονται πολιτισμένα και κάθονται στον καναπέ τους  ήσυχα και δεν κάνουν σαν  υστερικοί. 

Οι καλεσμένοι άδειασαν σακούλες ολόκληρες με ρύζι πάνω στα κεφάλια των νεόνυμφων. Tο ρύζι φυσικά ήταν αγορασμένο από το βασιλόπουλο και βρασμένο σε κατσαρόλα με κλειστό το καπάκι για περίπου 15 λεπτά. Ο πρίγκιπας αντιμετώπισε με ψυχραιμία το απρόσμενο αυτό γεγονός και είπε στην αγαπημένη του «βράσε ρύζι» (boiled rice).

Η γιαγιά του πρίγκιπα επέμενε να προσφέρει στη νύφη σύμφωνα με το έθιμο μια κουταλιά μέλι με καρύδια για να έχει το ζευγάρι  γλυκιά ζωή. Η νύφη αρνήθηκε ευγενικά υποστηρίζοντας πρώτον ότι σε καμία περίπτωση δε θα δεχθεί μέλι αλλά μόνο βασιλικό πολτό και δεύτερον ότι το καρυδόμελο καλό θα είναι να το δώσει στον εγγονό της που τον τελευταίο καιρό είναι πιο πεσμένος και από ομολόγο του ελληνικού δημοσίου.

         Σύμφωνα με τη παράδοση οι φίλοι του πρίγκιπα ζήτησαν και πήραν κουφέτα από τον δίσκο, για  να τα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους. Την τρίτη βραδιά πιστεύουν ότι θα δουν στον ύπνο τους τον άντρα που θα παντρευτούν.

Kουμπάρος  του ζευγαριού ήταν ο αδελφός του γαμπρού, που ήταν ντυμένος σύμφωνα με το πρωτόκολο με στρατιωτική στολή. Όλοι οι επίσημοι καλεσμένοι τον χτύπησαν στην πλάτη και φώναξαν "πάντα άξιος " (always worthy) εκτός από δύο πρώην φίλες του που παρέμειναν σιωπηλές. Σχολιάζοντας τη στρατιωτική στολή που φορούσε του ευχήθηκαν  "καλός πολίτης" και "του χρόνου σπίτι του".

Το πριγκιπικό ζεύγος ανέβηκε στην άμαξα που τους περίμενε και χαιρετώντας τα πλήθη που περίμεναν κατά μήκος της διαδρομής, έφτασαν στο παλάτι. Σε όλη τη διαδρομή η ευτυχισμένη νύφη τραγουδούσε το «Καροτσέρη, καροτσέρη άσε το καμτσίκι απ' το χέρι και μη το χτυπάς» κλείνοντας το μάτι και αφήνοντας υπονοούμενα στον έκπληκτο, ελληνικής καταγωγής  αμαξά που της είπε ότι θα την  περιμένει το επόμενο βράδυ στον κήπο του παλατιού για να της εξηγήσει το όνειρο…….

Στη δεξίωση η νύφη άνοιξε το χορό με το τραγούδι "Ωραία πουν' η νύφη μας κι ωραία τα προικιά της" . Καθώς η νύφη χόρευε, και καθ' όλη τη διάρκεια του πανηγυριού, οι καλεσμένοι καρφίτσωναν  χρυσαφικά  πάνω στο νυφικό της. Έλληνας υψηλός καλεσμένος καρφίτσωσε με αυτό τον τρόπο μια αδαμάντινη αβασκαντήρα και   δύο χρυσές λίρες που στην πορεία αποκαλύφτηκε ότι ήταν κάλπικες. Ο ίδιος δήλωσε ότι κάτι τέτοιο τo  περίμενε, μια και τις λίρες τις είχε προμηθευτεί από γνωστό πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

3 σχόλια: